Υπογραφή σύμβασης πώλησης του 67% του ΟΛΠ

Πειραιάς 11/4/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

O Οργανισμός Λιμένος Περαιώς Α.Ε. κοινοποιεί το από 8/4/2016 δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και China COSCO Shipping Corporation Limited:

«Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited, έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Γενικό Οικονομικό Διευθυντή (CFO) της COSCO HONG KONG, κ. Feng Jinhua.

Η υπογραφή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της China COSCO Shipping Company Limited, κ. Xu Lirong.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.»